Workshop & inspiratie sessie

Workshop het “Lokaal als instrument”

Jij wilt toch ook dat de leeromgeving ondersteunend is aan de werkvormen en activiteiten die jij dagelijks inzet?

Voor onderwijsteams die het klaslokaal in willen zetten, door middel van bewustwording de juiste keuzes maken om een passende opstelling in te zetten die ondersteunend is aan het onderwijs.

Onderwijs anno 1912

De afgelopen decennia is zowel de rol van de docent als die van de lerende veranderd. Maar leg je een foto van een klaslokaal anno 1912 naast een lokaal van nu, dan zie je niet veel verschil. Elke organisatie of onderwijsinstelling heeft een andere visie en andere doelen. Dat betekent dat voor elk instituut een andere ideale inrichting geldt.

Ondersteunend aan het onderwijs

Jij streeft toch ook naar een omgeving die ook de veranderingen binnen het leren, ontwikkelen en welbevinden ondersteund en stimuleert. Bepaalde activiteiten komen altijd terug, zoals ontmoeten, samenwerken, instructie, zelfstandig werken en uitvoeren. Afhankelijk van de onderwijsvisie en pedagogische en didactische aanpak is een andere inrichting nodig.

Elementen van invloed

Daarom neem ik je in mijn methode mee naar hoe je het klaslokaal kan inzetten als instrument. Dit doen we aan de hand van het kaartspel ‘Het lokaal als instrument’. Tijdens de bijeenkomst gaan we in gesprek over hoe jullie als team het lokaal als instrument meer kunnen inzetten. Samen gaan we op zoek naar waar jullie invloed op hebben. Dat leer ik je toe te passen in de dagelijkse praktijk; van verschillende werkvormen tot concrete opstellingen. 

Uit mijn kaartspel halen we handige tips. Aan het einde van de workshop hebben jullie handvatten om zelf actief aan de slag te gaan. Krijg inzicht over hoe de fysieke leeromgeving impact heeft op ontwikkelen, welbevinden en leren. Je maakt passende keuzes op basis van jouw eigen lessen, werkvormen, leeractiviteiten en samenstelling van de klas.

Ja, ik wil vrijblijvend kennis maken

 
“Bij deze willen we jou ook bedanken en laten weten dat je ons inderdaad geïnspireerd hebt. Vanuit de vergadering kwam naar voren dat men vond dat je een ‘goed verhaal’ had en ons tevens op een positieve manier aan het denken hebt gezet. Sterker nog, we zouden graag met elkaar willen kijken hoe we dit een vervolg zouden kunnen geven, ook met het oog op de nieuwbouw, voor evt. een andere studiedag of allicht op een andere manier in het kader van de dynamische school(dag).”
Motion Beweeg College Zoetermeer

Wat is het resultaat van de workshop?

Met de workshop lokaal als instrument word je meegenomen vanuit de theorie: wat de leeromgeving is en welke impact de heeft op ontwikkelen, welbevinden en leren en hoe je jou lokaal of ruimte zo optimaal mogelijk kan inzetten. 

Je krijgt zicht op de leeractiviteiten en welk gedrag je hierbij wilt stimuleren. Vanuit onderzoek en onderwijskundige kant maken we samen de vertaalslag naar de mogelijkheden voor de fysieke leeromgeving voor de dag van morgen.

Jij wilt toch ook dat de leeromgeving ondersteunend is aan de werkvormen en activiteiten die jij tijdens de les inzet?

Wat houdt het praktisch in?
Duur: 2 uur
Aantal personen: vanaf 6 personen tot 20 personen
Investering: vanaf 797,- exclusief BTW (vanaf 12 personen geldt een meerprijs van 25 per persoon)

Ja, ik wil vrijblijvend kennismaken

Wil je meer?

Dan bereiden we de workshop uit naar een traject waarbij we op maat kijken naar jullie vraag. Kies voor een extra dagdeel waarbij we samen gaan schuiven zodat jullie lokalen schooljaar klaar zijn. Of we gaan verder de diepte in en werken vanuit een 2D herontwerp en moodboard naar een bredere inzet van het inzetten van de leeromgeving als instrument

Merk op dat we maatwerkworkshops kunnen aanpassen aan de specifieke behoeften en doelen. We kijken ernaar uit om samen te werken aan de eerste stap van een succesvolle verandering.