De leeromgeving telt!

Er is een groeiende behoefte aan meer aandacht voor het belang van de fysieke leeromgeving in het onderwijs. Hoewel er veel aandacht wordt besteed aan het curriculum en de pedagogiek, wordt er vaak niet genoeg aandacht besteed aan de ruimtes waarin het leren plaatsvindt.

Het ontwerp van de fysieke leeromgeving kan een enorme impact hebben op de motivatie, concentratie en prestaties van studenten. Een inspirerende en goed ontworpen leeromgeving kan bijdragen aan een positieve leerervaring en betere prestaties.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de fysieke leeromgeving niet alleen bestaat uit de klaslokalen en gangen, maar ook uit de buitenruimtes en de gemeenschappelijke ruimtes zoals bibliotheken, aula’s en studieruimtes. Het ontwerp en de inrichting van deze ruimtes kunnen bijdragen aan een gevoel van gemeenschap en betrokkenheid bij het leerproces.

Een goede fysieke leeromgeving omvat ook de juiste hulpmiddelen en apparatuur die nodig zijn voor verschillende leervormen. Dit kan variëren van digitale hulpmiddelen tot traditionele schoolbenodigdheden, afhankelijk van de leerbehoeften van de studenten.

In het kort is het belangrijk dat het onderwijs meer aandacht besteedt aan het ontwerp en de inrichting van de fysieke leeromgeving. Een inspirerende en goed ontworpen leeromgeving kan bijdragen aan een positieve leerervaring en betere prestaties. Het is belangrijk om te begrijpen dat de fysieke leeromgeving niet alleen bestaat uit klaslokalen, maar ook uit andere ruimtes op school. Door de fysieke leeromgeving te optimaliseren, kan het onderwijs beter inspelen op de leerbehoeften van studenten en bijdragen aan een positief leerklimaat.

Op woensdag 15 maart vindt van 16:00 tot 17:00 uur weer een gratis webinar van Edux plaats, dit keer over de fysieke leeromgeving. Onderwijs van morgen, kan dat nog in het schoolgebouw van gisteren? 

Lotte van Egmond en Atje Wierda nemen je tijdens het webinar mee in de elementen die van invloed zijn binnen de fysieke leeromgeving. Ze geven inzicht in hoe jij door middel van de leeromgeving, leren stimuleert, inspeelt op welbevinden en aansluit bij het onderwijsconcept. De omgeving moet ondersteunend zijn het onderwijs. 

  • Lotte neemt je mee naar de leeromgeving vanuit de onderwijsbril
  • Atje sluit aan vanuit de omgevingspsychologie en binnenhuisarchitectuur
  • Ze bespreken de factoren die bijdragen aan een goede fysieke leeromgeving, bijvoorbeeld: Flexibiliteit, akoestiek, licht en kleurgebruik. 
  • De verschillende factoren komen aan bod, maar ook hoe je morgen al aan de slag kan gaan in jouw eigen lokaal. Denk hierbij aan het gebruik van passende klassenopstellingen en de indeling van het gebouw.