De leeromgeving als instrument
Kun je je nog herinneren dat je elke dag op dezelfde stoel, aan hetzelfde tafeltje zat te luisteren naar de docent? Veel scholen zijn nog steeds zo ingericht. In één ruimte gebeurt van alles door elkaar, waardoor het niet aansluit bij de behoeften van het individu.
Dat is een gemiste kans. Je kunt het schoolgebouw namelijk geweldig inzetten als instrument om te leren en je te ontwikkelen.
We hebben te maken met een wereld die sterk is veranderd en die snel blijft veranderen.
Daar horen andere competenties bij. Moderne vaardigheden voor een nieuwe wereld, zoals kritisch en bewust handelen, digitale vaardigheden en kennis van de maatschappij en je eigen rol daarin.
We weten welke rol de omgeving speelt bij de ontwikkeling van leerlingen, studenten en onderwijsprofessionals.
Maar hoe vertáál je die moderne vaardigheden en de kennis over het lerende brein nu naar de praktijk? Hoe ziet zo’n leeromgeving eruit? Dat kunnen we je nog niet precies vertellen. Het is namelijk voor elke school anders.
We gaan in gesprek met de héle organisatie.
Samen vertalen we jullie visie en waarden naar de bouwstenen voor de leeromgeving.
We verdelen de leeromgeving in drie ‘zones’, met elk een eigen karakter en dynamiek.
- Een zone voor ontmoeting, sociale contacten en groepsactiviteiten.
- Een zone voor kleinere groepen, samenwerken en instructie.
- Een zone voor geconcentreerd werken. Hier vind je stilte-werkplekken om je zonder afleiding te focussen.
We creëren samen een leeromgeving met voor elke activiteit én voor iedereen de juiste plek, passend bij jullie onderwijsvisie. ‘Statisch’ en traditioneel maken plaats voor eigentijds en dynamisch.
Nu ben je vast benieuwd hoe je dit vandaag al toe kunt passen in jouw school. Het goede nieuws is dat je ook met kleine ingrepen de leeromgeving al breinvriendelijker en ‘meer van nu’ kunt maken. We inspireren je graag hoe ook jouw leeromgeving kan worden ingezet als instrument. Een leeromgeving die ervoor zorgt dat jullie op een fijne manier tot optimale leerresultaten komen en iedereen voorbereid is op de wereld.
Leeromgeving als instrument is een samenwerking van Buro Wierda en Lot to Learn. Samen vertalen we jullie visie en waarden naar de bouwstenen voor de leeromgeving. We creëren samen een leer- en werkomgeving met voor elke activiteit én voor iedereen de juiste plek, passend bij jullie onderwijsvisie en identiteit.
Leeromgeving als instrument verzorgt een actieve workshop opgebouwd vanuit wetenschap, onderwijskundig oogpunt en de kijk vanuit binnenhuisarchitectuur. Om goed aan de slag te kunnen word je bewust van de impact van de fysieke leeromgeving, krijg je nieuwe inzichten en ga je praktisch aan de slag met de inrichting van de dag van morgen.
De workshop wordt verzorgd door Lotte en Atje op locatie. 15 februari 2023 is er ook een workshop voor open inschrijving. Wil jij met het eigen team aan de slag dan bieden wij een incompany aan.
Schrijf je nu in op leeromgevingalsinstrument.nl